Hoppa till innehåll
Clogs and ice blockages in pipes

Stoppupptagning och is-tining i rör

Is-tining av vattenrör kan vara utmanade. Främst för att det ofta är små rör och många gånger långa sträckor.

I vårt nyhetsbrev i november, nu när kyla och snö är på gång, vill vi därför lyfta detta ämne och skicka med några erfarenheter och tankar som vi samlat på oss genom åren. Det kan vara bra att ha med sig om ni funderar på att ska skaffa utrustning.

Till att börja med är det en stor fördel är att ha en spolslang med låg friktion på ytterhöljet, både vid spolning med varmt och kallt vatten. Det är dessutom viktigt att slangen inte sträcker ut sig när man drar hem. En mycket bra slang för denna typ av jobb är Parkers 5-2605 i 3/16” och 5-2606 i ¼”.

Nästa sak att fundera på är spolmunstycket eller dysan. En dysa som effektivt tar upp stopp är att föredra vid is-spolning. Dessutom ska dysan vara rätt balanserad gällande vattenkraften framåt i förhållande till vattenkraften bakåt. Det är viktigt att ha stor kraft bakåt för att dysan ska orka dra slangen in i röret. Speciellt är detta viktigt då man har en lång ledning. För att minska tryckförlusterna i slangen är det bättre att dysan använder lite mindre vattenflöde. Ett exempel på ett munstycke som är lämpligt för is-tining är FIR®. FIR®-serien utvecklades från början i samarbete med en av våra kunder för just dessa situationer.

För att enkelt kunna bära och förvara mindre slangar är en kompakt slangvinda, designad för att minimera trycktappet genom vindan, det optimala.

Om man spolar med hetvatten ska vattnets temperatur aldrig vara mer än 35-40 grader. Detta eftersom vatten som varit varmare än 40 grader, snabbare fryser och blir då till än hårdare is.

När det gäller stopp i avloppsrör och dagvattenledningar används om möjligt den slangen som spolbilen är utrustad med för att få ut maximal kraft. Vid mindre ledningar kopplas oftast en s k klenslang på befintlig ½” slang alt. 3/8” slang. Ett Pointed / Pyramid / Kant / Spetsigt munstycke är ofta använt.


Spetsiga munstycken lägger mycket vatten framåt, med en stor, bred träffyta. Detta gör dem effektiv på is och enklare stopp. Dess nackdelar är att de inte är så effektiv vid svåra stopp, då de har svårt att passera igenom böjar och skarvförskjutningar på grund av sin längd och kantiga form. Eftersom de lägger mycket vatten framåt är det svårt att komma långt in i röret – kraften bakåt blir helt enkelt får låg. Om man vet med sig att rören är dåliga med böjar och skarvförskjutningar, kan man med fördel använda vår runda GLOBAL™ IS eller MULTI-GLOBAL®. Dessa tar sig effektivt fram då de är klotformade och har en bra balans mellan indrivande vattenstrålar och de framåtriktade strålarna. Detta gäller även vid långa sträckor. GLOBAL™ IS har tre strålar riktade vinkel framåt och MULTI-GLOBAL® kan sättas upp för upp till fyra strålar framåt. Strålarna har en skärpunkt framför munstycket, vilket gör dem extremt kraftfulla även vid svåra stopp.

Vid svåra stoppupptagningar i större rör (från 150 mm upp till 500 mm) används ofta FIR®POINTED och GLOBAL™SP.

Föregående artikel Underskatta aldrig en toalett!
Nästa artikel Effektiv flyttning av material i rör!
Swedish

Select language