Effektiv flyttning av material i rör!
Hur flyttar man mest effektivt löst material som sand, sten och slam i rör med hjälp av trycksatt vatten?
För att förstå uppdraget måste vi slå fast ”Vad är uppdraget?”.
- Enkelt beskrivet är det ett TRANSPORTUPPDRAG! Vi ska flytta material från punkt A till punkt B med hjälp av vatten under tryck. Punkt B är vanligtvis är en brunn nedströms, där spolbilen står redo med sugslangen att suga upp framspolat material.
Hur transporterar vi materialet mest effektivt, både avseende ekonomi och miljö?
- En väl fungerande spolbil med tillräcklig kapacitet för rörstorleken och materielmängden i röret är givetvis en förutsättning.
- En spolbil utan ett spolmunstycke flyttar inget material.
- För att så effektivt som möjligt rengöra ledningen är det viktigt att välja rätt munstycke. Det är vanligt att man tar sitt ”favorit-munstycke” och bara kör som vanligt. Detta leder ofta till att man måste dra munstycket många gånger fram och tillbaka i ledningen för att få ut allt material.
Val av rätt spolmunstycke:
- För att flytta material effektivt, vattensparande och miljövänligt:
- Välj ett munstycke som är högpresterande, typ Klass 3 eller 4. Dessa munstycken har låga inre tryckförluster med mindre turbulens. Lägre turbulens ger också längre kastlängd på vattenstrålarna vilket ger möjlighet att använda ett munstycke med färre vattenstålar. Detta sparar massor av bränsle, tid och vatten.
- Välj ett munstycke med lägre vinklar på vattenstrålarna.
- Ett munstycke med högre vinklar blir inte lika effektivt på att transportera ut materialet. Dessutom måste ni gasa mycket mer för att snabbt transportera in spolmunstycket.
- Ett vanligt tankesätt är att vattenstrålarna tar hjälp av rörväggen för att transportera in sig. Detta stämmer inte. Ni kan enkelt göra ett eget test. Ta en högtryckstvätt. Spola rakt ut i luften och sedan spolar ni mot en vägg. Ni kommer känna samma tryckkraft i båda fallen.
- Låga vinklar på spolmunstycket är alltså optimalt. Dock måste vinklarna vara sådana att vattenstrålarna når ut till rörväggen innan de övergår i dimma. Om så inte är fallet kommer material att ligga kvar på sidorna när spolmunstycket har passerat. Ett högpresterande spolmunstycke (klass 3 eller 4) håller ihop strålarna längre och kan därför ha lägre vinkel på utgående vattenstråle.
- Välj ett spolmunstycke som är anpassat för ledningsstorleken.
- Försäkra er om att spolmunstycket är uppsatt och optimerat för er spolbil.
- Om ledningssträckan är lång är det en fördel att arbeta med en Thermoplastslang av hög kvalité, t ex Parker ESH250 PLUS2. Pga av vikt transporterar den sig lättare in. Dessutom minskar trycktappet i slangen med ca 20-25% jämfört med vävarmerad-gummislang.
Arbetssätt:
- Många har en övertro på tryck. Sanningen är att när trycket blir för högt i spolmunstycket blir arbetet kontraproduktivt. Spolningen kostar mer, men jobbet blir sämre gjort och tar dessutom längre tid.
- Gasa inte för mycket! Max 60 bar i spolmunstycket när man drar hem slangen.
- Tillbakadragningshastigheten av spolslangen är ytterligare en faktor. Vi rekommenderar att spolmunstycket ska gå snabbt upp till uppströmsbrunnen, för att därefter dras hem sakta.
Här finns mycket pengar att spara! Dessutom minskar vi belastningen på miljön genom att använda mindre vatten och mindre diesel.
Blir du nyfiken på att veta mer? Hör av dig så berättar vi mer hur ni kan spara pengar och miljö samtidigt öka effektiviteten.