Hoppa till innehåll
Ejectors

Ejektorer

Sugejektorer

Vad är en ejektor och hur fungerar den?

Funktionen hos en ejektor bygger på att man har ett media med hög hastighet som skapar ett undertryck och därmed drar med sig material. De vanligaste medierna i vår bransch är vatten och luft.

Vattnet kan trycksätts med hjälp av en vattenpump och får därmed en hög hastighet som skapar det önskade undertrycket. Vid användandet av luftkompressor nås inte samma höga tryck som med vattenpump, men i gengäld expanderar luften när den lämnar dysan.

Användningsområden för en ejektor

Sugejektorer används för att korta sugtiden att tömma stora utrymmen med sand, slam och annat tyngre material. De används även för att öka möjlig lyfthöjd. En vanlig kompressor orkar lyfta materialet cirka 7 meter (teoretiskt). Normalt kan man räkna med att användandet av en ejektor, i kombination med bilens kompressor, ger en total lyfthöjd på ca 13 meter med luft och upp till 20 meter med trycksatt vatten.

AquaTeq® har en mängd olika storlekar av ejektorer för sugslang från 1 ¼” upp till 4”.

Se standard varianter här + vår mini ejektor här

Spolejektor - Spolmunstycken med ejektorverkan

Vi på AquaTeq® har också våra patenterade spolmunstycken med ejektorverkan; BL SWIPER® och SWEAGLE®. När BL SWIPER® introducerades på marknaden revolutionerades effektiviteten för dragmunstycken med dess geniala design. BL SWIPER® munstycket var från början tänkt som en luftejektor vid låg till mellanhög vattennivå i röret. Det visade sig snabbt att man även kunde spola rör med hög vattennivå genom att använda högre tryck än de rekommenderade 40 - 60 bar i spolmunstycket.

ejektor

BL SWIPER® har en stor fördel jämfört med en ”normal” spol ejektor dysa. En spol ejektor dysa har noll grader på vattenstrålarna monterade inne i ett alternativt två rör, vilket skapar en bra ejektorverkan. Nackdelen är att det inte finns några vattenstrålar som kan skära / spola bort sedimentet på rörets sidor, så detta sitter normalt kvar när man dragit röret. BL SWIPER® finns i en mängd olika varianter för rördimensioner 100 – 1200 (1500) mm.

SWEAGLE ejektor

I år lanserade vi SWEAGLE®. SWEAGLE® som har tre inbyggda ”riktiga” ejektorer. Det har drastiskt ökat spolmunstyckets effektivitet under vatten och innebär att trycket i SWEAGLE® inte behöver vara högre än 60 bar (för BL SWIPER® +100 Bar). SWEAGLE® fungerar även utmärkt i ”torra” rör eller rör med lite vatten. Givetvis med samma låga arbetstryck i munstycket (40–60 Bar). Vinkeln på vattenstrålarna rengör även rörets sidor. Är ni intresserade av en demo – hör av er!

Tack vara den revolutionerade yttre och inre designen på BL SWIPER® och SWEAGLE®, har de med sin extremt höga effektivitet, hjälpt många nöjda kunder att spara tid, vatten och mycket diesel. Det finns dokumenterade fall där dieselförbrukningen har minskat från 55 liter diesel i timmen till 35 liter i timmen med ökad effektivitet! Här snackar vi miljövänligt och STORA besparingar!

Föregående artikel Hur väljer man rätt spolmunstycke för jobbet?
Nästa artikel Spoleffektivitet - När 1+1 blir 3
Swedish

Select language