Hoppa till innehåll
Important safety actions when working with pipe cleaning

Viktiga säkerhetsåtgärder vid arbete med rörrengöring

Vid rörrengöring finns det risker som måste beaktas och säkerhetsåtgärder att vidta. Under våra år i branschen (tillbaka till 1960 -talet) har vi fått höra många skrämmande historier om incidenter.

1999 dödades en ung operatör i USA när spolmunstycket vände i röret och kom rusande upp i brunnen och slog operatören i huvudet så illa att han avled.

I Sverige hade två operatörer avslutat rotskärning i en ledning och skulle ”bara” spola ut avskurna rötterna. Rengöringsmunstycket fördes inte tillräckligt långt in i röret innan högtryckspumpen aktiverades, vilket resulterade i att munstycket vände upp i brunnen och träffade operatörerna, en i magen och den andra på käken. Slangen och munstycket flög runt i luften innan de chockade operatörerna äntligen kunde trycka på nödknappen. Båda operatörer beskrev händelsen "som om helvetet bröt loss" och resulterade i långa sjukskrivningar och ångest under en lång period efter att de återvände till sitt jobb.

I Norge föll en femårig pojke ner i en brunn när operatören av spolbilen för ett ögonblick var ouppmärksam.

Viktiga säkerhetsåtgärder för att undvika ovanstående:

• Se till att munstycket inte kan vända i röret. Antingen genom att montera munstycket i en släde (tillräckligt stor för att förhindra att munstycket vänder) eller genom att använd ett förlängningsrör. Förlängningsröret ska monteras mellan spolslangen och munstycket och förlänga den fast delen.


• Se alltid till att munstyckena skjuts in ordentligt i röret innan högtryckspumpen aktiveras. När pumpen aktiveras dras slangen tillbaka något, vilket kan orsaka att munstycket dras ut i brunnen från röret.

• Se till att alla dysinsatser monterad i spolmunstycket inte är slitna eller igensatta. En sliten eller igensatt dysa ändrar munstyckets balans och trycker munstycket åt sidan, vilket ökar risken för att munstycket kan vända i röret..

• Använd barnsäker topprulle. Detta förhindrar att människor kan falla ner i brunnen. Samtidigt kommer den barnsäkra topprullen ge operatörerna några sekunder till om munstycket vänder i röret.


Föregående artikel Anna Lantz är vidare i EY Entrepreneur Of The Year
Nästa artikel Få förståelse mellan de olika munstycks-klasserna
Swedish

Select language