Hoppa till innehåll
Understanding the Tier classifications

Få förståelse mellan de olika munstycks-klasserna

För att göra det lättare att förstå flödestekniken i olika spolmunstycken finns det ett klassificeringssystem.
Klassificeringen är från grundserien Klass 1, till de mer avancerade och högflödande munstyckena i Klass 4.


Klass 1 rörrengöringsmunstycken designades runt 1950. Klass 1 typer av munstycken kallas normalt standard eller konventionellt munstycke och vattenstrålarna är normalt vinklade mellan 20-40 grader från spolsslangens inlopp.

Klass 1 -munstycken har ingen inre vattenledande design, bara en ihålig kammare, och utloppshålen borras i munstycksmaterialet. Turbulensen i ett Klass 1-munstycke skapar ett tryckfall i munstycket på 35-55 %, anledningen till det betydande fallet är att vattnet i princip måste vända sig själv någonstans mellan 140-160 grader för att sedan kunna lämna munstycket.

Klass 1 -munstycken är fortfarande mycket vanliga, främst på grund av den låga inköpskostnaden. De har sin plats när det gäller enkel rörrengöring, igensatta rör eller när ett mindre munstycke är det enda alternativet för att komma in i ett rör.

Klass 2 spolmunstycken har ingen invändig vattenledande design, men är utrustade med utbytbara dysor. Klass 2 -munstycken kallas normalt standardmunstycken.

Insidan i ett Klass 2 -munstycke är en ihålig kammare, samma som Klass 1. Men med anpassade utbytbara dysor som förbättrar prestandan. Med dysor av bra design är tryckfallet i munstycket cirka 20-30%.

Klass 3 spolmunstycket designades först av en av grundarna av AquaTeq®, redan 1973. Han insåg snabbt slöseri med förlorad energi genom att använda ett Klass 1- eller Klass 2 -munstycke och designade därför GOBLIN® -serien – Då föddes Klass 3 -munstycket.

Klass 3 munstycken har vattenledande konstruktioner och är utrustade med utbytbara dysor för enkel anpassning till olika pumpkapaciteter.

Klass 4
1983 Naturvårdsverket beviljade pengar för ett vetenskapligt test för att fastställa vad som var de viktiga faktorerna för kostnadseffektiv rörrengöring. En av grundarna av AquaTeq® var inbjuden.

Rör byggdes ovan mark. För varje test fylldes ledningarna med 400 kg sand, grus och stenar fördelade över rörets längd. Olika munstycken testades för att bestämma hur munstycksdesignerna påverkar rengöringstiden och den totala vattenförbrukningen.

Detta var första gången Klass 4 - AquaTeq® High -End design introducerades. JAWS® föddes.

AquaTeq® High-End rengöringsmunstycken har en avancerad vatteninförande ledande design, vilket minskar turbulensen inuti munstycket. Jämfört med Klass 3 så har Klass 4 - AquaTeq® High -End -munstycken dubbel effektivitet när det gäller total vatten- och bränsleförbrukning och tiden för att rengöra ledningen.

JAWS® -munstycket har varit det ledande rengöringsmunstycket världen över i många år. Under de senaste 10-15 åren har vi lagt till JAWS®RC, BL SWIPER®, C-RAY®, MANTA® och vi kommer snart att introducera SWEAGLE® i Klass 4-gruppen munstycken.

Föregående artikel Viktiga säkerhetsåtgärder vid arbete med rörrengöring
Nästa artikel AquaTeq ® - flexibilitet och högt tempo
Swedish

Select language