Hoppa till innehåll
Nozzles Tier 2 (Advanced)

Munstycken Klass 2 (fördjupning)

Tidigare har vi förklarat skillnaden mellan de olika munstycksklasserna. Idag ska vi fördjupa oss i ett par av våra klass 2 munstycken.

Klass 2 eller Tier 2 som det kallas internationellt är som ni vet lite enklare design invändigt utan inre styrning av vattnet i kammaren men med dysor/insatser i stället för borrade hål. Då borde alla klass 2 munstycken vara lika bra kan man tänka? Så är det verkligen inte. Inre kammare, dysor, antal dysor, vinkel på dysor, storlek på munstycket… Det är väldigt många parametrar som kan ge stor skillnad på hur effektivt ett Klass 2 munstycke jobbar.

MULTI GLOBAL®, är ett av marknadens absolut bästa klass 2 munstycke. Det finns i storlekar från 3/8” till 1 ¼” och kan användas till otroligt många olika jobb och uppdrag. Dess korta kropp och runda form gör att den tar sig fram i de flesta rör.

Man kan bestycka det för:

Rengöring (drag, rensning eller flytta material) - Då pluggar vi alla fyra dyshålen i fronten och låter allt vattenflöde komma ut där bak. Vi rekommenderar ca 60 bar längst ut i munstycket för bästa resultat. Ett tips är att använda ett förlängningsrör för att det inte ska gå in i stick och förhindra att den kan vända i röret.

Universalmunstycke, lättare stoppupptagning - Bestyckas då med tre pluggar i front och en dysa i centrum, för att skära hål i stoppet. Baktill sätter vi något mindre dysor för att låta munstycket gå på högre tryck. Vi rekommenderar minst 100 bar längst ut i munstycket.

Is/stopp - bestyckas med tre dysor i fronten som vinklas mot varandra (som en brännpunkt) samt en plugg i centrum. Även här monteras något mindre dysor bakåt för att säkerställa rekommenderat tryck på minst 100 bar.

Rotskärning / svåra stopp / öppna upp tryckta rör - alla fyra dysorna i fronten används samt dysor bakåt. På detta vis får vi ut mycket vatten i många olika vinklar som är mycket bra att ha för att rensa upp stenar och grus. Den tar även effektivt bort papper, slam mm som sitter fast i rotpaketet och försvårar jobbet för rotskäraren och skapar onödigt slitage på fräsen. När vi använder detta munstycke för att öppna upp tryckta rör lägger vi mer vatten framåt en normalt eftersom framdriften vid dessa tillfällen inte är lika viktig då det generellt oftast är kortare sträckor. Även här sätter vi upp munstycket för att jobba på högre tryck, minst 100 bar.


GOBLIN® GRANAT
- Vill man ha ett tyngre men fortfarande smidigt klass 2/ Tier 2 munstycke som är bottenliggande och i huvudsak är till för att spola ut material ur rören så rekommenderar vi vår serie GOBLIN® GRANAT de finns från 1/8” till 1”. Den kan även användas till 1 1/4” men då med en adapter. Dess höga egenvikt gör att det, i både mindre och större ledningar, gärna tippar ner och undviker stick. Men som alltid rekommenderar vi användandet av ett säkerhetsrör när det är möjligt för att minimera risken att munstycket vänder eller går in i stickledningar mm.

Den sätts i huvudsak upp för spolning bakåt men kan kompletteras med en frontstråle för enklare stoppupptagning. Den sätts i princip alltid upp för att jobba med flöde på tryck på runt 60 bar.

Föregående artikel Spoleffektivitet - När 1+1 blir 3
Nästa artikel Snart är det jul igen och då ska man åka släde!
Swedish

Select language