Hoppa till innehåll
Soon Christmas is here and it's time to go sleighing!

Snart är det jul igen och då ska man åka släde!

Att använda spolmunstycke med slitkropp eller släde när man flyttar material i rör är allt oftare en bortglömd kunskap. Spolbilar och många spolmunstycken är idag effektivare än förr och många operatörer tycker det funkar bra utan släde eller slitkropp. Oavsett vilket spolmunstycke som används, mindre bra eller väldigt effektivt, ökar rengöringsförmågan med upp till 50% om munstycket sitter i en släde eller lyfts upp från botten med hjälp av en slitring. Detta jämfört med om samma munstycke ligger direkt på botten. Det innebär att det finns stora pengar att spara. Effektiviteten ökar och kostnaderna minskar när både vatten och dieselförbrukning minskar. Dessutom minskar tiden som krävs för att få ledningen ren. Enkel matematik!

Varför blir resultatet så mycket bättre när munstycket lyfts upp från botten? Genom att lyfta upp munstycket blir kastlängden på alla vattenstrålarna längre bakom munstycket, vilket ger vattenstrålarna mer kraft att flytta materialet. Dessutom ger längre kastlängd på vattenstrålarna, innan de träffar röret, ökad hastighet på vattnet i röret. Det är vattenhastigheten i röret som förflyttar massorna. Detta ger förflyttat material i varje drag och minskar även behovet att etappspola, alternativt längre sträcka per etapp. Om vattenstrålarna får längre kastlängd håller de även material ifrån spolmunstycket (dysan), vilket minskar risken att munstycket kliver över material och då lämnar högar efter sig.

Ytterligare en fördel med att lyfta ett spolmunstycke från botten med hjälp av släde eller slitring, är att spolmunstycket kan jobba med lägre vinkel på vattenstrålarna - även i ett större rör. Lägre vinklar innebär att vattnets fart och kraft bibehålls längre bakom spolmunstycket och inte ”dödas” mot rörväggen. En annan fördel med låga vinklar på vattenstrålarna är att de ger munstycket bättre indrivningsdragkraft, vilket också spar tid, vatten och diesel.

Kortfattat kan vi förklara det så här:

“Att låta spolmunstycket åka släde eller använda sig av slitkropp som lyfter upp spolmunstycket, ökar rengöringseffekten med upp till 50 %”

Alla dysor/munstycken går att montera i en släde. Dock är inte alla lämpliga att göra det med. Några exempel är som inte lämpare sig är t ex: stoppmunstycke, munstycke med 0 gradiga vinklar bakåt, roterande (oscillerande) bankedysa, padda, flundra m.fl.

Exempel på spolmunstycken som ska monteras eller är lämpliga att montera i släde är JAWS®, JAWS®RC, granater/bomber, roterande munstycken*, saktaroterande munstycken**

* Vid användning av roterande munstycken bör släden monteras bakom munstycket.

** Vid användning av saktaroterande munstycke kommer släden slitas snabbare än ett ”vanligt” roterande munstycke, detta p g a strålarna har en kraftfull skärande effekt.

Föregående artikel Munstycken Klass 2 (fördjupning)
Nästa artikel Underskatta aldrig en toalett!
Swedish

Select language